Blog

 

 

catering
07 lipca 2021

Dlaczego catering to doskonałe rozwiązanie dla firm?

Nie da się ukryć, że żeby dobrze wykonywać swoje obowiązki, trzeba mieć do tego siłę. Żaden pracownik daleko nie zajedzie, jeżeli nie ma energii potrzebnej do działania. Dlatego nie bez przyczyny mówi się chociażby tak, że dobry pracownik to wypoczęty pracownik. Posuwanie się do granic wytrzymałości nie ma zbyt dużego sensu w kontekście efektywnej pracy. Prawda jest po prostu taka, że żeby dobrze sprawdzać się w swoim zawodzie, trzeba znaleźć odpowiedni balans między wysiłkiem a wypoczynkiem. Ważną częścią regeneracji jest zaś spożywanie odpowiednich posiłków.

jedzenie w żłobku
24 lutego 2021

Posiłki dla dzieci żłobkowych - co i w jakiej formie serwować, żeby maluch chętnie jadł?

Posyłając dziecko do żłobka, zawsze rozważamy kilka aspektów.  W jakich godzinach jest czynne, czy opieka będzie sprawowana na wysokim poziomie, oraz co bardzo istotne, żywienie naszego dziecka. Niektóre żłobki mają własną kuchnię, a inne wynajmują firmę cateringową. Nie jest prawdą, że żłobek, który nie przygotowuje posiłków na miejscu gorzej karmi dzieci. Czasami zdarza się, że z przyczyn lokalowych nie jest możliwe utworzenie kuchni. Wytyczne sanepidu niejednokrotnie przekraczają możliwości danego żłobka, na co składa się ilość pomieszczeń wyposażenia oraz nakładów finansowych.

posiłki regeneracyjne
10 listopada 2020

Jak powinny wyglądać posiłki regeneracyjne?

Posiłki regeneracyjne to dania wydawane nieodpłatnie przez pracodawcę dla pracowników. Przysługują one tym osobom, które muszą pracować w wyjątkowo trudnych i uciążliwych warunkach, a zasady ich wydawania są dokładnie określone w prawie pracy. Dzięki nim pracownicy mają na bieżąco uzupełniane duże ubytki kaloryczne, które powstają na skutek wykonywanych przez nich zadań. Pracodawca ma obowiązek określenia, jaki jest wydatek energetyczny na konkretnym stanowisku pracy i zapewnienia pracownikowi posiłku, który będzie go należycie rekompensował. W dzisiejszym wpisie przedstawimy Państwu, jak powinien wyglądać taki posiłek!

posiłek profilaktyczny
04 sierpnia 2020

Obiady dla pracowników - komu przysługują posiłki profilaktyczne?

Obiady pracownicze to bardzo ważny element pracy. Dzięki zbilansowanym posiłkom pracownicy pracują sprawniej i wydajniej, ponieważ ich organizmy są odpowiednio odżywione. Artykuł 232 Kodeksu Pracy mówi o tym, że niektórym pracownikom należą się posiłki profilaktyczne. W dzisiejszym wpisie wyjaśnimy, czym są takie posiłki i kiedy pracodawca jest zobowiązany do ich zapewnienia swoim pracownikom.