Posiłki dla dzieci żłobkowych - co i w jakiej formie serwować, żeby maluch chętnie jadł?
Posyłając dziecko do żłobka, zawsze rozważamy kilka aspektów. W jakich godzinach jest czynne, czy opieka będzie sprawowana na wysokim poziomie, oraz co bardzo istotne, żywienie naszego dziecka. Niektóre żłobki mają własną kuchnię, a inne wynajmują firmę cateringową. Nie jest prawdą, że żłobek, który nie przygotowuje posiłków na miejscu gorzej karmi dzieci. Czasami zdarza się, że z przyczyn lokalowych nie jest możliwe utworzenie kuchni. Wytyczne sanepidu niejednokrotnie przekraczają możliwości danego żłobka, na co składa się ilość pomieszczeń wyposażenia oraz nakładów finansowych. Dużą popularnością stały się firmy cateringowe, które dostarczają już gotowe posiłki. Mogą to być posiłki gorące do bezpośredniego podania, utrzymywane w temperaturze 65 stopni, lub jeśli są dostarczane schłodzone, to temperatura do momentu wydania powinna utrzymać się na poziomie 4 stopni. Nad wszystkim musi czuwać dyrektor placówki, bo to on jest odpowiedzialny za żywienie dzieci. Wybór firmy cateringowej powinien polegać na sprawdzeniu wymagań sanitarnych, warunków podczas transportu oraz czy firma może nam zapewnić posiłki dla dzieci z odpowiednią dietą. Taką firmą cateringową jest Jedzie catering, która oferuje dostarczanie pełnowartościowych i świeżych potraw.
Firma działa od kilkunastu lat i tworzą go ludzie z pasją w gotowaniu. Oferuje szeroką gamę posiłków również dla młodszych dzieci. Posiadają nowoczesną bazę techniczną oraz logistyczną. Dania powinny być przygotowywane z odpowiednią zawartością wartości odżywczych. Serwowane ze świeżych oraz sprawdzonych składników. Należy pamiętać, że niektóre dzieci mają diety bezglutenowe lub bezmlecznej zalecane przez lekarzy. Ważne jest również, aby firma cateringowa oferowała dania dla wegan i wegetarian, gdyż takie dziecko może też znaleźć się w naszym żłobku.
Jakie posiłki dla dzieci w żłobku
Bardzo ważną rzeczą oferowanych dań jest forma podania, oraz zasady dobrego odżywiania. Jadłospis powinien składać się z pięciu posiłków i zapewniać różnorodność. Dla małego dziecka każdy posiłek jest tak samo ważny, dlatego nie możemy uznać, że obiad jest daniem najważniejszym. Dlatego ustalając posiłki dla dzieci żłobkowych, musimy pamiętać, aby każda racja żywieniowa dostarczała odpowiednie składniki odżywcze.
Niewskazane jest białe pieczywo, lepiej zastąpić je chlebem żytnim lub grahamem. Najlepsze będą produkty nie przetwarzane, które dostarczą białka, witamin oraz składników mineralnych. Niezbędne dla kości i zębów jest wapno, które znajdziemy w kefirach, naturalnych jogurtach, serach twarogowych. Produkty mleczne dostarczają witaminy A, B, i D oraz białka zwierzęcego.
Codzienne spożywanie warzyw i owoców reguluje pracę przewodu pokarmowego. Źródłem naturalnego cukru są owoce, dlatego można je podawać jako deser oraz mogą Stanowić zastąpienie wszelkiego rodzaju słodyczy. Warzywa należy podawać niemal do każdego posiłku, są niskokaloryczne, a ponadto pobudzają apetyt. Mamy wszelakie możliwości podania warzyw, mogą być dodatkiem do śniadania lub podwieczorku, a na obiad przetworzone w różnej formie. Kolorowe surówki przyciągają wzrok i bardzo chętnie będą spożywane przez dzieci, niemniej jednak gotowane warzywa podane jako jarzynka to też dobry pomysł.
Jeśli chodzi o mięso, to najlepszym wyborem jest drób bez skóry, wołowina i wieprzowina oraz królik wszystkie są źródłem białka, oraz żelaza. Powinno unikać się wędlin przetworzonych oraz parówek, gdyż zawierają dużo konserwantów oraz soli. Na szczególną uwagę zasługują ryby, zwłaszcza tłuste, które powinny być podawane chociaż raz w tygodniu. Dostarczają wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 oraz jod.