Jak powinny wyglądać posiłki regeneracyjne?
Posiłki regeneracyjne to dania wydawane nieodpłatnie przez pracodawcę dla pracowników. Przysługują one tym osobom, które muszą pracować w wyjątkowo trudnych i uciążliwych warunkach, a zasady ich wydawania są dokładnie określone w prawie pracy. Dzięki nim pracownicy mają na bieżąco uzupełniane duże ubytki kaloryczne, które powstają na skutek wykonywanych przez nich zadań. Pracodawca ma obowiązek określenia, jaki jest wydatek energetyczny na konkretnym stanowisku pracy i zapewnienia pracownikowi posiłku, który będzie go należycie rekompensował. W dzisiejszym wpisie przedstawimy Państwu, jak powinien wyglądać taki posiłek!
Jakie są wymagania dotyczące posiłków regeneracyjnych?
Posiłek regeneracyjny powinien składać się z jednego dania gorącego i napoju. Jego kaloryczność powinna być optymalnie dopasowana do potrzeb osoby pracującej na konkretnym stanowisku. Przyjmuje się, że powinien od dostarczać organizmowi przynajmniej około 1000 kcal. Zaleca się, aby składał się z 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów i 15% białek. Muszą być to dania pełnowartościowe, czyli takie, które dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych do sprawnego funkcjonowania składników odżywczych. Powinny być zróżnicowane, sycące i skutecznie uzupełniające energię potrzebną do wykonywania wymagających zadań w czasie pracy.
Posiłki regeneracyjne powinny być wydawane w tych dniach, kiedy pracownik musi wykonywać pracę w trudnych warunkach. Muszą być serwowane podczas przerwy w pracy, która powinna nastąpić po około 3-4 godzin od momentu jej rozpoczęcia. Napoje powinny być z kolei dostępne bez ograniczeń podczas całej zmiany roboczej. Nie bez znaczenia są również warunki, jakie powinny być zapewnione pracownikowi na czas spożywania takiego posiłku – pracodawca jest zobowiązany do zagwarantowania pracownikowi higienicznego miejsca, w którym będzie mógł spokojnie go zjeść.
Jakie posiłki regeneracyjne mogą być serwowane pracownikom?
Do 2019 roku Kodeks pracy nakładał na pracodawców obowiązek zapewnienia pracownikom pracującym w uciążliwych warunkach posiłków regeneracyjnych, które albo musieli sami wydawać, albo zapewnić pracownikom możliwość korzystania z takich posiłków w pobliskich punktach gastronomicznych, albo umożliwić pracownikom przyrządzanie ich we własnym zakresie z otrzymanych od pracodawcy produktów. W 2019 roku została wprowadzona nowelizacja rozporządzenia, która umożliwia pracodawcom także inne formy zapewniania ciepłych posiłków dla pracowników. Od tego czasu mogą oni korzystać z usług cateringu albo wydawać swoim pracownikom talony, bony lub kupony na jedzenie, na podstawie których będą oni mogli otrzymać odpowiedni posiłek.
Nasza firma zajmuje się świadczeniem usług cateringowych na najwyższym poziomie. W naszej ofercie odnajdą Państwo także przygotowywanie posiłków regeneracyjnych, które spełniają wszystkie wymagania określone w Rozporządzeniu Rady Ministrów, są przygotowywane z niezwykłą pieczołowitością i troską o zdrowie pracowników. Ugotowane przez nas dania mogą być dostarczane do Państwa firmy o umówionej wcześniej godzinie, co jest niezwykle wygodnym rozwiązaniem.