Catering na komunię - jak powinno wyglądać menu?
Do niedawna przyjęcia komunijne były organizowane w domach. Rodzice (często z pomocą babć, dziadków czy cioć) przygotowywali samodzielnie obiad, deser oraz dodatkowy poczęstunek. Własnoręcznie dekorowali dom, dbali o odświętne nakrycie stołu oraz odpowiednią oprawę. Takie przyjęcie wiązało się z ogromnym zaangażowaniem i ciężką pracą. Wymagało sprawnej organizacji oraz doskonałej logistyki. Dzisiejsi rodzice mają możliwość skorzystania ze specjalnej usługi cateringu na komunię, dzięki której mogą zaoszczędzić czas, nerwy, energię, a często nawet pieniądze. W dzisiejszym wpisie podpowiemy, jakie dania powinny znaleźć się w komunijnym menu!
Jak skomponować menu na przyjęcie komunijne?
Menu na przyjęcie komunijne powinno być odpowiednio skomponowane, aby każdy z gości mógł znaleźć coś dla siebie. Wybierając dania na to przyjęcie, pamiętaj o upodobaniach swoich gości, zachowaniu różnorodności oraz poszanowaniu tradycji kulinarnej.
- Różnorodność – na stole powinny znajdować się różne dania, aby goście mieli w czym wybierać.
- Spójność kulinarna – wszystkie wybierane przez gospodarzy potrawy powinny tworzyć spójną całość.
- Nieprzekombinowane potrawy – dania podane na obiedzie komunijnym muszą być smaczne, przyrządzone ze świeżych składników, ale nie powinny być przekombinowane. Podawanie na takim przyjęciu dań z kuchni azjatyckiej czy tureckiej nie jest dobrym pomysłem. Potrawy powinny być znane i lubiane przez wszystkich członków rodziny.
- Poszanowanie tradycji – na rodzinnym obiedzie najlepiej sprawdzi się tradycyjna formuła, czyli podanie zupy, drugiego dania z różnymi sałatkami i surówkami oraz deseru.
- Dostosowanie dań do diet gości – jeżeli wśród gości znajdują się wegetarianie albo alergicy, pamiętaj o nich, układając menu. Wybierz dla nich dania, które będą mogli swobodnie zjeść, aby nie czuli się pominięci i nie wyszli z przyjęcia głodni.
- Wyjątkowy deser – aby podkreślić doniosłość tego wydarzenia, zadbaj o wyjątkowy deser, który będzie doskonałym zwieńczeniem wspólnego posiłku. Obok ciast, ciasteczek i lodów na stole powinien pojawić się również tort, który doda przyjęciu odświętnego charakteru.